Saffransfrossa!

Julen är en tid då smaklökarna dansar och näshåren stuttsar av lycka. Det finns ju så mångat fantastiska smaker och dofter som hör julen till att man blir salig bara av att tänka på dem. En av mina absoluta faoriter är saffran. Det blir inte bara ruskigt gott med saffransbakverk utan de blir ju även så härligt gula och fina i färgen. Dessutom känns det lite extra lyxigt att smaksätta med den dyrbara kryddan och man försöker få ut precis alla små små korn ur påsarna och ner i smeten.
 
Själv har jag snöat in lite på temat och förutom pepparkakor har jag än så länge bara bakat saffransgottigheter. Saffransbiscotti och helt makalöst goda saffrans- och vaniljfudge med äkta vaniljstång.
 
 
Det här receptet har jag använt mig av när jag gjort skorporna, de blir helt fantastiskt goda och jag kommer nog aldrig vilja vara utan dem i juletid.
 
 
 
 
Jag fyndade denna fantastiskt fina Mazettiburk för sextio kronor tidigare i höstas och skorporna passade finfint i burken. Det är lite farligt dock med glasskivan i locket som gör att man ser innehållet och blir frestad att norpa en skorpa så fort man råkar kika ner i burken.
 
Förra året provade jag på att göra saffransfudge för första gången. Jag utgick då från ett grundrecept på fudge men gjorde lite ändringar här och var och lade till de viktigaste ingredienserna; saffran och äkta vaniljstång. Den blev fantastiskt god så jag körde på mitt recept i år igen.
 
 
 
5 dl strösocker
2 dl mellanmjölk
2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 vaniljstång
1 g saffran (2 paket)
 
Blanda socker, sirap, mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i kastrullen. Koka upp på svag värme under omrörning. Sluta röra i fudgen när det kokar och låt koka upp till 115 grader. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna i ca 5 minuter. Blanda sedan ner saffranet i smeten och rör om kraftigt tills smeten tjocknar och fudgen får en matt och glanslös färg. Häll smeten i en form (ca 20 x 20 cm) försedd med bakplåtspapper. Låt fudgen stelna helt (gärna i kylen) och skär sedan i bitar. Njut.

Som om det inte var nog med saffran så gjorde jag även pannkakor till kvällsmat samma dag som fugekoket, gissa vad jag hällde ner i smeten? En påse saffran såklart. Dessa mumsade vi i oss tillsammans med salmbärssylt och grädde.
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Viktorias Hem-ligheter

En inredningstokig, pysselgalning, loppisfantast, crazy cat lady och obotlig temissbrukare som delar med sig av sina tankar och hem-ligheter. ;)

RSS 2.0