Favorit i repris (1)

Betongklotet med mosaik är en av mina favoritkreationer genom åren och nu får den äran att vara först ut i min nya kategori "Favorit i repris". Ett rejält projekt där jag först gjöt självla klotet i betong för att sedan kladda in den med någon form av fix, pilla fast varenda liten mosaikbit och sedan snygga till med fogmassa. Jag minns vilket jäkla pillgöra det var och jag svor x antal gånger innan klotet slutligen såg ut såhär:
 
 
 
Tjusigt va? Men vi tar backar tillbaka och tittar på hela processen, från början till färdigt resultat.
 
 
När jag gjöt själva klotet så använde jag en gammal uppblåsbar gummiboll, jag skar bara av en rund bit av bollen och fyllde den med betong. Sedan fick den stå och torka några dagar i en  rundad skål (för att den skulle behålla den runda formen). När betongen torkar ska man spruta på vatten ett par gånger om dagen för att betongen ska brinna långsammare och på så vis blir resultatet mer hållbart. Bollen till höger på bilden ovan innehåller mitt klot.
 
 
Såhär såg det ut när jag hade tryckt fast alla mosaikbitar, innan jag smetade dit fogmassan. Jag passade även på att piffa till en terrakottakruka när jag ändå höll på.
 
 
Färdig!
 
 
Nu pryder den balkongbordet tillsammans med några av mina andra betongkreationer, brickan, som även den är en favorit kommer med hög sannolikhet att få ett eget inlägg i den här kategorin senare. :)

Det blev en liten loppistripp!

Vi fick till en liten loppistur på förmiddagen idag; jag, Jocke och Anna. Det blev två småloppisar här i Sala, vilka jag inte hade alltför stora förhoppningar om men som visade sig hade några små guldkorn som fick följa med hem.
 
 
På första loppisen hittade jag en litografi av Sala-konstnären Bo Svärdsom faktiskt är en släkting till mig på min mormors sida, vilket såklart gjorde fyndet lite extra roligt. Hundra kronor fick jag ge för den fina teckningen av Salas torg som det såg ut på typ 50-talet.
 
 
På Samma loppis stod jag ett tag och klämde den här skålen och fnulade lite över vem som hade gjort den, det stod inget pris eller något så jag lät den stå kvar. Väl hemma googlade jag fram att det är Wilhelm Kåge som gjort denna för Gustavsberg, Eldorado heter serien. Så jag tog cykeln och trampade tillbaka efter den och fick den för en liten guldtia. :)
 
 
Det roliga med loppis är ju att man aldrig vet i förväg vad man ska komma hem med för något och dagens mest otippade fynd blev denna härliga anatomidocka för en femkrona. Det roliga med den är ju att man kan gå och ändra kroppsspråk på den hela tiden. Just nu agerar han "Gud" som står och håller sin hand över världen, haha. xD

Retroporslin och loppisabstinens

Här sitter jag hemma och förgås av loppisabstinens och inget hellre vill än att ta bilen tidigt en lördag, åka åt något håll och stanna vid varenda loppisskylt efter vägen. Allra helst tillsammans med min Jocke och mina bästa loppissällskap; svägerskan Elisabeth eller mina fina vänner Anna och Martin. Men nu när bästa loppissäsongen börjar så är det ju även högtryck på jobbet där vi säljer öl i absurda mängder (har jobbat på Systembolaget i två och ett halvt år och slutar aldrig att häpnas över hur mycket folk handlar hos oss kring midsommar). Alltså, inte mycket ledighet för min del än så länge och jag får vänta till augusti innan jag får tre härliga veckors semester.
 
Så tills vidare kan vi väl ta och kika lite på några av mina senaste nyförvärv som jag med ett visst lirkande fått inhandla för Jocke, trots mitt köpförbud som han har tvingat på mig..
 
 
Vi börjar med mitt allra senaste fynd som jag faktiskt hämtade hem för bara en timme sedan ungefär och som jag i detta nu är helt lyrisk över. Ett megafint Gefyr-fat i mint condition som jag fick köpa av en dam för 75 spänn. Serien Gefyr formgavs av allas vår favorit Stig Lindberg för Gustavsberg år 1952. Hur läcker är inte formen? Jag vill servera härliga röda små körsbärstomater eller kanske jordnötter eller vad som helst i den nu, nu nu!
 
 
 
För några månader hittade vi en annons där omkring 43 delar av Gefles Arkad fanns till salu och eftersom vi var på jakt efter nytt vardagsporslin så slog vi till. Jag gillar verkligen den svagt fyrkantiga formen på tallrikarna och dekoren som Helmer Ringström ritade år 1969. Kaffekopparna var tyvärr i ganska dåligt skick medan alla tolv asietter var felfria. Men i det stora hela så är vi väldigt nöjda med vår nya servis.
 
 
Jag har fastnat lite för gefleporslin sedan vi skaffade Arkad-servisen och var därför inte sen med att köpa 15 delar av Gefles femtiotalasservis Pigg (designad av Kjell Blomberg 1954)för ynka 75 kr, även dessa var lite varierande i skicket, några tallrikar med lite bestickrepor och någon skada i galsyren på undersidan men jag gillar dem väldigt mycket och är nöjd över mitt fynd. :)
 
Svenskt retroporslin för hela slanten alltså och jag känner att ett litet nördighetsfrö har börjat gro inom mig och jag befarar att jag kommer att bli nördigare och nördigare ju fler retrobloggar jag följer och ju fler nummer av tidningen Hus&Hem Retro som dimper ner i brevinkastet. This is only the beginning...
 
 

Favorit i repris

Skatteåterbäringen trillade in i förra veckan och för en del av pengarna köpte jag lite nödvändigheter; extra minneskort och batteri till min kamera, objektiven fick uv-skydd och jag investerade äntligen i en extern hårddisk. En liten och behändig hårddisk med ett utrymme på 2 tb och som man kopplar in endast med usb-sladd (alltså utan en jobbig strömsladd som också måste kopplas in och som bara är i vägen). Så nu kan jag känna att mina 40 gb bilder, som jag hittills bara haft förvarade på laptopen, nu ligger i tryggare händer i min nya lilla "spargris".
 
Anywho, nu när jag har säkerhetskopierat alla bilder så passade jag på att rensa lite och kategorisera dem bättre och effektivare, man kan liksom aldrig få för många undermappar (eller?). Så nu börjar det bli ordning och reda. När man går igenom alla dessa mappar så hittar man ju på massa gamla bilder på olika kreationer man gjort genom tiderna. Såå, jag tänkte att jag ska lägga upp lite gamla favoritpyssel här, sånt som jag kanske varit lite extra nöjd med eller så. Jag kommer kalla dessa inlägg kort och gott för "Favorit i repris (del 1, 2, 3 osv.)" och även ge dem en egen kategori med samma namn.
 
Här kommer ett litet axplock av saker är goda kandidater till "Favorit i repris":
 
  

Officiellt glasögonorm!

Igår hämtade jag ut mina glajjor så nu är jag officiellt glasögonorm. Det känns lite knasigt och det kommer nog ta ett tag innan jag vänjer vid att man ser kanterna på bågarna hela tiden osv. Men jag ser ju onekligen bättre så jag får helt enkelt ta och vänja mig. Det känns som att jag valde rätt bågar i alla fall, de är lagom tycker jag, inte för små, inte för diskreta men inte heller för markanta och utstickande, så vi kommer nog att trivas bra ihop ändå.
 
 

Lampan i fönstret

Någon som kommer ihåg lampskärmen jag pysslade ihop förut av en slaktad lampskärmsstomme, en herrans massa träkulor och en bollfrans? Jag visade upp den i gamla bloggen men orkar inte leta fram och länka det inlägget. Såhär såg den ut då i alla fall:
 
 
Skärmen ser likadan ut nu förstås men skillnaden är att den har fått en ny fossing att bo på. Jag och Jocke var på en loppis för ett tag sedan där en av mina vänner hade ett bord. Hon ville verkligen bli av med allting och det slutade med att hon gav mig den här tjusiga gamla lampfoten i mässing och någon slags sten, kanske alabaster eller något sånt?
 
 
Hur tjusig som helst är den i vilket fall och när jag kom hem testade jag genast hur träkuleskärmen gjorde sig på foten. Jag gillade verkligen resultatet, kombinationen blev väldigt lekfull med träkulorna och bollfransen mot den väldigt stiliga och tunga foten.
 
 
Istället för en knapp så har den ett sånt där gulligt litet snöre som man drar i för att tända och släcka lampan men den lilla saken man drar i var en ful, vit plastplupp som inte alls passade ihop med den gamla stilen på foten. Så jag böt ut den mot en fin liten porslinspärla istället, mycket bättre. Det är ju trots allt detaljerna som gör det. Allra bäst hade det varit om jag hade haft en träpärla som vore något större än kulorna på skärmen, det hade ju bara varit så snyggt. Någon sån pärla hade jag dessvärre inte, så tills vidare fick det bli en porslinspärla.
 
 
Älskar mässingsdetaljerna mot den snygga stenen. Tack så mycket Jessie för den fina lampfoten, den passar perfekt i vardagsrumsfönstret hos oss! :)

Medeltidsveckan tvåtusentretton!

I helgen for jag och Jocke till svärföräldrarna i Vittinge för att planera årets Gotlandsresa, medeltidsveckan i Visby, tillsammans med Jockes syster och hennes kille. Efter mycket letande på blocket hittade vi det perfekta boendet! Förra året hyrde vi en källarlägenhet som var så extremt fuktig. Vi badade i havet första dagen och badlakanen var fortfarande fuktiga när vi skulle åka hem en vecka senare. Inte jättekul med andra ord. Årets boende som vi har bokat var bara en femhundring dyrare (4000 spänn för en vecka, utslaget på fyra pers är inte fy skam) och den är större, har bättre sängplatser och ligger mycket närmare själva området som största delen av medeltidsveckan håller till på. Bara win-win alltså och nu är jag taggad till tusen!
 
Här är lite bilder från förra årets medeltidsvecka:
 
Bästa bilden på mig och min fina<3 Klänningen paniksydde jag en vecka innan vi skulle fara, med hjälp av min vän Nina som är superduktig på allt som har med nål och tråd att göra.
 
Tåmas, Elisabeth, jag, Jocke och Röd strosar omkring på marknaden.
 
Jag och Elisabeth på nålbindningskurs, inte det lättaste jag provat på.
 
Bästa Loke<3
 
Picknick i skuggan, sista dagen.

Ge mig Augusti och vecka trettiotvå, typ nu, nu, NU!

Viktorias Hem-ligheter

En inredningstokig, pysselgalning, loppisfantast, crazy cat lady och obotlig temissbrukare som delar med sig av sina tankar och hem-ligheter. ;)

RSS 2.0